8 Şubat 2013 Cuma

Sudan'ın Gizemli Hastaları Türkiye'de




Kimse Yok Mu Derneği, Güney Sudan'da henüz teşhisi konulamayan bir hastalıkla mücadele eden iki çocuğu, tedavilerinin yapılması için Türkiye 'ye getirdi.

Yardım götürmek için Güney Sudan'a giden Kimse Yok Mu Derneği ekibi, 11 yaşındaki Maguret Frade ve 15 yaşındaki Kenaladu Aizek Lapa adlı Sudanlı iki hasta çocukla birlikte Türkiye'ye döndü.

THY'nin tarifeli uçağıyla 5 saatlik bir yolculuğun ardından Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne gelen Kimse Yok Mu Derneği Yurtdışı Yardımlar Sorumlusu Orhan Erdoğan, Güney Sudan Merkezi Equatoria Eyaleti Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Felix Ladocohnson, hasta çocuklar Frade ve Lapa'yı dernek yetkilileri karşıladı.

Havalimanında açıklama yapan Orhan Erdoğan, Güney Sudan ziyaretleri esnasında Sudan Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ülkede çok sayıda çocuğun teşhisi konulamayan bir hastalıkla mücadele ettiği bilgisini aldıklarını belirterek, bu hastalığa yakalanan çocukların günde 5-6 kez bayıldığını kaydetti.

Erdoğan, gerekli tedavilerinin yapılması amacıyla 11 ve 15 yaşlarındaki iki çocuğun Türkiye'ye getirildiğini aktararak, “Çocuklarla birlikte, yardımcı olması için iki Sudanlı ve Güney Sudan Merkezi Equatoria Eyaleti Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Felix Ladocohnson da Türkiye'ye geldi. İnşallah önümüzdeki birkaç hafta içerisinde tedavilerini tamamlayıp Sudan'a götüreceğiz. Çocuklar, yaşlarından küçük gösteriyorlar. Çocuklar yemeğe başladıktan kısa bir süre sonra derin bir uykuya dalıyor ve uzun süre uyuyorlar” diye konuştu.

Sudan'da bu hastalıkla mücadele eden şimdilik 2 bin 800 çocuğu tespit ettiklerini belirten Erdoğan, Sudanlı yetkililerin, bu sayının on binleri bulduğunu aktardığını kaydetti.

Güney Sudan Merkezi Equatoria Eyaleti Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Felix Ladocohnson ise 2 çocuğun 6 yıldan beri teşhisi konulamayan bu hastalıkla mücadele ettiğini vurgulayarak, “Çocuklar, yemek yerken bir anda uyuyakalabiliyorlar. Biz Türk doktorlarına ve Kimse Yok Mu Derneği'ne çok teşekkür ediyoruz. İnanıyoruz ki, Türk doktorlarının katkılarıyla bu çocuklar iyileşecek. Ülkemize geri döndüğümüzde diğer çocuklara da Türk doktorları, Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla yardımcı olacaklar. Mutlu günleri inşallah hep birlikte yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

Sudan'dan gelen ekibin, tedavi süresince dernek misafirhanesinde konaklayacağı öğrenildi. (aa)

Kaynak Radikal Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder