5 Mart 2013 Salı

Öğreti Nedir?

   Sevgili okurlar!
   Bugün bir site keşfettim ve burayı okumanın bana çok faydalı olacağını düşünüyorum. Sıkça ziyaret ederim artık. Ve bu güzel haberi size de vermek istedim. Sitenin reklamını yaparken sizlere bir yazısını paylaşacağım.
İyi okumalar...




1) İnsan denen varlık, tarih boyunca anlaşılmamış,sürünmüş,inlemiş, başkasına derdini dökmüş ama, gerçek anlamda kendini tam olarak ifade edememiştir. Ne kendisi kendini tanımış, ne de başkasına tanıma fırsatı vermiştir.

2) Böyle bilinmez bir varlık, ne kadar mutlu ve başarılı olur? Tabi ki istisnalar söz konusu olamaz. İşte,bu yüzden,insanlık tarihi hep kanlı geçmiştir.

Merhum, Dr. Haluk Nurbaki, bir kitabında," İnsan Bilinmezliği " demiş, insanı anlayamamıştır.

Nobel ödülü almış,Batılı bir bilim adamı olan Alexis Carrel de,insan üzerin de araştıma yapmış, o da bir olumlu sonuca varamamış,yazdığı kitabının ismini " Meçhul Denen İnsan " koymuş, insanı çözememiştir.

Dünya genelinde, bugüne kadar, insan üzerinde sayılamayacak kadar kitaplar yazılmış,dergilere konu olmuş, gazete köşelerinde üzerinde makaleler yazılmıştır.

Tüm bunlar yetmemiş, ayrıca üzerinde uzun uzun düşünülmüş,fikirler yürütülmüş,sonunda,insan denen " Bilinmez " varlık, sayısız " Öğreti "lerede vazgeçilmez konu olmuştur.

Peki," Öğreti nedir? "diye sorulabilir,zaten başlığı da öyle attık.

Evet," Öğreti " nedir?
Öğreti,sözlük'te şöyle ifade edilir; Fikri,felsefi meslek,doktrin...Başka bir Sözlük'te ise şöyle;
1. Bilimde,düzenli bir siyasi,felsefi veya dini bir öğretim sistemini,bir görüşü oluşturan ilke,dogma ve kavramların tümü,meslek,doktrin,
2. Bir düşünürün,bir bilginin düşüncelerinin tümü,
3. Belli bir dünya, bir toplum anlayışına,düşünceye dayalı inanç ve ilkeler dizisi, doktrin... Sanırım anlaşılmıştır,ama bir kaç tane de örnek verelim,şöyle ki; Örneğin Mevlana Öğretisi;4 Kapı: Mumsema Öğrencilerinden biri Mevlana'ya sormuş;" Efendim, bu 4 Kapı meselesini ben pek anlayamıyorum, bana anlayabileceğim bir lisanla anlatır mısınız? "diye sormuş. Mevlana Hz.'leri de;şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan 4 kişi var.Hepsi de rahlelerine eğilmiş derslerini çalışıyorlar. Sen şimdi git sırasıyla bu öğrencilerin enselerine birer kuvvetli şamar atacaksın.Öğrenci gitmiş,birinci öğrencinin ensesine bir tokat atmış,tokadı yiyen öğrenci de karşılık vermiş.Meraklı öğrenci;" bu ne demek Efendim,ben vurdum, oda vurdu."Mevlana;" bu Allah'ın adaleti Şeriat'tır."demiş.Mevlana,"haydi şimdi ikinci öğrenciye git vur" demiş.meraklı öğrenci,gitmiş ikinci öğrenciye de vurmuş.Bu ikinci öğrenci de tam vurmak üzereyken vazgeçmiş, vurmayarak onu affetmiş.Meraklı öğrenci,sevinmiş ama,"bu niye vurmadı?" diye,daha da merakı artmış. Mevlana ona;" Bu da Allah'ın rahmeti Tarikat'tır" demiş (Şeriat, insanın dış dünyasını, Tarikat, insanın, iç dünyasını düzenler).Meraklı öğrenci üçüncü öğrenciye de gitmiş vurmuş.Üçüncü dönmüş bakmış tekrar işine devam etmiş,bu da Marifet makamında olduğu için tokadın acısını duymamış bile...Dördüncü öğrenci ise daha kuvvetli bir şamar yediği halde,dönüp bakmamış bile... Mevlana Hz.'leri,bunu şöyle anlatır meraklı öğrencisine. "üçüncü öğrenci, bedenini aşmış, o Ruh makamında yaşıyor,duyduğu tokat acısı, çok hafif bir çizik gibi gelir.Dördüncü öğrenci ise,o zaten Hakikat makamındadır, gelen belayı, vurulan tokadı, Allah'ın bir sınaması,şefkat tokadı ve kendisinin bir kusuru olarak bilir ve yorumlar"diyerek,çok meraklı öğrencisini irşad etmiştir.

Evet,bu örnek,çok uzun oldu,kısaca, Öğreti,her fikir alanında,insanlığa bir eğitim,bir öğretimdir.Darwin'in,Marx'ın, Freud'un ve daha nice düşünürün öğretileri gibi (Faydalı veya Zararlı)...

Evet, umarım,"Öğreti"konusunda açıklayıcı bir fikir vermişizdir.İşte bizim "AİTİ ÖĞRETİSİ" konusunda da, siz sayın okuyucu takipçilerimize de,meraklarını giderecek açıklama ve " İP UCU "niteliğinde örnekler vermiş olduk...Başka bir yazı köşemizde buluşmak dileğiyle.

Engin Vakkas...

1 yorum: