13 Mart 2013 Çarşamba

Uykusuz Musunuz?

 

  Şu günlerde bloğumu çok ihmal ettim. Malum, ikinci dönem başladı ve derslerden başımı kaldıramıyorum. Bu sebeple blok yazmaya ve okumaya pek fırsatım olmuyor. Yine de şu bir kaç gün içinde karşılaştığım ve hoşuma giden bazı yazıları sizlerle paylaşıyorum. Bu defa ki yazım biraz reklam içerili oldu. Uykusuzluğa çare arayanlara özel yazı sizlerle. Sevgiler...




ABD Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi’nin araştırması ülkede 50 -70 milyon yetişkinin uykusuzluk problemi çektiğini gösteriyor. Araştırmada ayrıca daha kaliteli bir uyku için 5 teknik öneri de yer alıyor.

1-Diğer sesleri bastırmak için beyaz gürültü kullanın 
Teknolojiyle uyku kaçıran seslere ve horlamalara çare bulmak artık mümkün. Bir i-phone ya da Android yazılımlı telefon kullanıcısıysanız çevresel sinyallerle eski bir televizyonun cızırdamasına benzer rahatlatıcı sesler yaratan Beyaz Gürültü uygulamasını telefonunuza ücretsiz indirerek uykunuzu kaçıran dış sesleri bastırabilirsiniz.

2-Işıldaklardan uzak durun 
Yapılan çalışmalar yatak odalarında bulunan bilgisayar, telefon ve tablet gibi çevresine ışık yayan ürünlerin kişinin günlük ritmine zarar vererek uykusuzluğu tetiklediğini gösteriyor. Bu sıkıntı da f.lux denilen bir programla aşılabiliyor, f.lux günün saatine göre bilgisayar ekranının parlaklığını ayarlıyor.

3-Yatmadan önce egzersiz
Ulusal Uyku Derneği’nin yaptığı araştırma yatmadan önce ya da sabah uyanınca spor yapanların daha kaliteli bir uyku uyuduğunu gösteriyor, uyku süreleri spor yapmayanlarla aynı olsa bile. Bunu için de size kas geliştirici birtakım hareketler gösteren ve İOS için uyumlu olan Nike Antrenman Uygulamasını önerebiliriz.

4-Günlük Ritminizi ayarlayın
Sleepyti.me uyku hesaplayıcısı kısıtlı zamanlarda verimli uyumak isteyenler için birebir. Yatmadan önce uyanmak istediğiniz saati belirtiyorsunuz, program size uykunuzun evrelerini bozmayacak şekilde yatabileceğiniz saatleri gösteriyor, 22.00, 23.30, 01.00 ya da 02.30 şeklinde. Böylece uyku evreleriniz tamamlanmadan uyanmış olmanız engelleniyor ve güne zinde uyanarak başlayabiliyorsunuz.

5-Alarm tonunuzu değiştirin
Telefonunuzun alarm tonunu daha az rahatsız edici bir şey yapın. İOS’de bulunan Uyanma uygulaması en güzel uyanma tonlarının bulunduğu arayüz olabilir.

Kaynak: Radikal Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder